Slaap- en snurkproblemen

Slaap- en snurkproblemen

Snurken is een hinderlijk probleem dat iedereen wel kent.

Minder bekend is, dat je bij hevig snurken last kunt hebben van ademstops en dat dit ernstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Dit probleem noem je slaapapneu of OSAS (Obstructief SlaapApneu Syndroom).

In verband met aangescherpte verzekeringsvoorwaarden zijn wij geen verwijspraktijk meer voor het maken van een MRA. Wel kunnen wij snurkbeugels maken, MRA controles en reparaties uitvoeren en u adviseren over slaap- en snurkproblematiek.

Bij apneu (of A-pneu = zonder lucht) wordt de luchtpijp geheel of gedeeltelijk afgesloten tijdens de slaap. Dit gaat gepaard met het dalen van het zuurstof gehalte van het bloed en kan ernstige medische gevolgen hebben.

Snurkt u, merkt u (of uw partner) dat u last heeft van ademstops tijdens de slaap en bent u regelmatig niet goed uitgerust als u ’s ochtends wakker wordt, laat u dan onderzoeken op slaapapneu. Dit gebeurt meestal bij de KNO arts. Als uit de slaaptest blijkt dat u last heeft van OSAS zijn er een aantal mogelijkheden.

De ernst van de aandoening wordt bepaald door het aantal (bijna) ademstops per uur, dit noemen we de Apneu, Hypo apneu index, de AHI.

  • Is de AHI onder de 5 dan is er nog nauwelijks sprake van slaapapneu en wordt er geen behandeling gestart. Er is dan wel vaak sprake van een snurkprobleem waarvoor een snurkbeugel (somnosnore) uitkomst kan bieden. Deze snurkbeugel kan door ons gemaakt worden.
  • Is de AHI tussen de 5 en 30 dan is er sprake van een lichte tot matige slaapapneu waarvoor een soort beugel aangemeten kan worden. Deze beugel heet een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) en dwingt de onderkaak lichtjes in een voorwaartse positie zodat de ademweg vrij komt. Neem contact op met uw verzekering om te vragen welke zorgverlener in de regio de MRA kan maken.
  • Is de AHI boven de 30 dan is er sprake van ernstige slaapapneu waarvoor een neus-, mondmasker, de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) de eerste keus van therapie is. Het ziekenhuis adviseert u over de CPAP.

In onze praktijk maken wij snurkbeugels en adviseren wij u over alternatieven, zoals een positietrainer of diëtiste

Een aantal nuttige links over dit onderwerp:
Nederlands slaap instituut
Apneu pagina
Positie therapie