SPOED

Spoedgevallen

Dienst:
De spoedgevallendienst wordt verzorgd door de mondzorgpoli Den Bosch in de avonduren op doordeweekse dagen en in het weekend vanaf vrijdagochtend 8.00 uur tot en met maandagochtend 8.00 uur. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 073-3037520 en zijn gevestigd op de Eekbrouwersweg 4 in Den Bosch.
Op normale werkdagen kunt U zich voor spoedgevallen wenden tot de tandartsen in Oss en omgeving als uw eigen tandarts niet aanwezig is. U kunt alleen in spoedeisende gevallen een beroep doen op de dienstdoende tandarts van de spoedgevallendienst. Het is niet de bedoeling daar gebruik van te maken voor problemen die tijdens de normale praktijkuren kunnen worden behandeld. Er is sprake van een ‘spoedeisende situatie’ als het verlenen van hulp redelijkerwijs niet kan worden uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ongeval, een nabloeding of een andere acute klacht. Denk aan een geldig verzekeringsbewijs, een ID, contant geld en vraag, indien mogelijk, vooraf om een globale kostenbegroting .

Bij spoed overdag kunt u ons bellen op nummer 0412-656695. Gebruik dit nummer alleen als het nummer 0412-624445 in gesprek is en het dringend is.


Problemen met gebitsprotheses

Voor problemen met gebitsprotheses kunt u contact opnemen met van Toorn Tandtechniek, Achterstraat 34a, 4012 BS Kerk Avezaath, https://www.vantoorntandtechniek.nl/  telefoonnummer 0344 655 878, of in Oss: Puur Tandtechniek 0412-622267, www.puurtandtechniek.nl

Pijn

Op deze pagina vindt u een aantal oorzaken van pijn in de mond en wat u daar eventueel zelf aan kunt doen. Als dit niet afdoende is dan kunt u ons bellen. Buiten werktijden kunt u bellen met de spoeddienst (zie hiernaast).

Lees hier verder voor meer uitleg:

Er zijn eigenlijk maar twee echte spoedgevallen in de tandheelkunde, die niet tot de volgende dag kunnen wachten. Dat zijn nabloedingen na het verwijderen van een tand of kies en een uitgeslagen tand.

1) Nabloeding

Het kan zijn dat er na het trekken van een kies een beetje bloed in de mond na-sijpelt. Het speeksel kan donkerrode bloedrestjes bevatten. Dit is op zich geen probleem. Merkt u dat de hoeveelheid bloed in het speeksel toeneemt, dat de wond bloedt en het speeksel lichtrood kleurt, dan wijst dit op een nieuwe bloeding. Een nieuwe bloeding kan soms ook ontstaan korte tijd nadat de verdoving is uitgewerkt. Om een nieuwe bloeding te stoppen, kunt u proberen een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop erin op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit ongeveer dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u de wond hierna niet met hard voedsel beschadigt. Er is nu verder geen probleem.

Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met uw tandarts. Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed hebt ingeslikt.

Als er na een operatie aan uw tandvlees of kaak een bloeding optreedt die blijft voortduren, dan is het verstandig direct contact op te nemen met uw tandarts of de behandelend kaakchirurg. Onder verdoving kan er een nieuwe hechting worden aangebracht om de bloeding te stelpen.

2) Een uitgeslagen tand

Als er door een ongeval een tand uitgeslagen is kunt u het volgende doen:

Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Als dit niet lukt, bewaar de tand dan in een beker melk of onder uw tong.

Ga zo snel mogelijk naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

NB Indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.

Tijd is heel belangrijk, hoe sneller de tand wordt teruggeplaatst hoe groter de kans op succes!